När valpen flyttat till dig

Taxvalpen

”Kommer kallad men ej strax, ty född till slav är ingen tax” eller kort och gott ”Tax kommer strax” – dess ordspråk säger en del om vem taxen är.

Det finns en hel del fördomar om taxar, att de är envisa, buttra, argsinta och skälliga enmanshundar är väl de vanligaste. Det stämmer delvis men inte så som det så allt för ofta framställs.

Taxar ÄR envisa, självständiga, tänkande jyckar. Men argsinta, buttra och enmanshundar, ja då har helt enkelt något blivit fel!

Taxvalpen är ofta envisare än en skär gris och kan som i vårt fall med vår hane, börja mopsa upp sig redan strax efter att den kommit hem. Regel nummer ett då är att ALDRIG NÅGONSIN använda sig utav aga! Det gäller att beväpna sig med mängder av tålamod och pondus!

De här perioderna kommer sedan av och till fram tills taxen är vuxen runt 3 års ålder.

För att inte valpen ska bita sönder dina saker, så ska du ha mängder och då menar vi mängder med tuggben och leksaker som valpen får ha. Det kliar mycket i valpens mun och precis som småbarn så undersöker valpen gärna saker med munnen. Det är ett friskt beteende som inte ska motas bort utan bara vridas åt rätt håll. Vi har aldrig fått några av våra saker sönderbitna så det går! Ta av valpen det den ”stulit” och ersätt med något den får ha så lär den sig snart!

Om valpen gör ifrån sig inne så ska du i första hand anklaga dig själv, du har inte varit uppmärksam och tagit ut valpen i tid! (jodå våra hundar kan få för sig att göra ifrån sig inne till och med nu men då är det för att det regnar ute eller liknande – men det är lik förbaskat vårt fel som inte hängt med på att de inte varit ut på ett tag). Med det menar vi att du inte ska bli stortokig, fya och ta ut valpen istället.

Om du inte har en sovrumsvalp så måste du komma ihåg att det är mycket som kan vara skrämmande för en liten valp så ibland får du vara beredd på att offra en natts sömn och sitta med valpen. Är den inte med dig i sovrummet så se till att den sover nära nog att höra dig!

En tax ger otroligt mycket glädje och kärlek men den är envis och du kommer att få slita hår och svettas blod när den stora hunden i det lilla formatet ifrågasätter allt du säger.

Men ju mer kärlek och beröm valpen får, ju närmre kommer ni varandra och du kommer aldrig ångra att du skaffade tax!!