Vad är en Tax

Rasstandard

GRUPP 4

 

STANDARD FÖR TAX

(Dachshund)

FCI nr 148

RAS

ORIGINALSTANDARD 2001-03-13

FCI-STANDARD 2001-05-09; tyska

SKK:s STANDARDKOMMITTÉ 2001-xx-xx

URSPRUNGSLAND / HEMLAND:

Tyskland

 

ANVÄNDNINGSOMRÅDE:

Jakthund för gryt- och drevjakt.

FCI-KLASSIFIKATION:

Grupp 4 Med arbetsprov

Alla vet inte att tax finns i 9 olika varianter. Dels är det storlekarna som är Normal (N), Dvärg (D) och Kanin (K). (I England, USA och Australien kanske med flera räknas bara två storlekar, Normal (eller Standard) och Mini (där både dvärg och kanin ingår).

Sedan är det hårlagen, Strävhårig (S), Korthårig (K), och Långhårig (L).

Vi på Skogsvettens har uppfödning av Strävhårig Normal (SN) och Strävhårig Dvärg (SD).

STORLEK / VIKT:

Normalstor tax: Bröstomfång: Överstigande 35 cm Vikt: Upp till ca 9 kg

Dvärgtax: Bröstomfång: Överstigande 30 cm men högst 35 cm vid lägst 15 månaders ålder.

Kanintax: Bröstomfång: Bröstomfång som högst 30 cm vid lägst 15 månaders ålder.

Det är i Sverige tillåtet att avla på korsningar mellan hårlag och storlek.

HELHETSINTRYCK: Taxen skall vara en låg, kortbent, långsträckt men kompakt byggd och mycket muskulös hund. Den skall bära huvudet käckt utmanande och uttrycket skall vara uppmärksamt. Trots att benen är korta i förhållande till den långa kroppen, skall taxen vara mycket rörlig och energisk. Könsprägeln skall vara tydlig.

UPPFÖRANDE OCH KARAKTÄR: Taxen är till sin natur vänlig med ett jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv. Rasen är en passionerad, uthållig och energisk jakthund med utmärkt näsa.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN: Med ett markavstånd motsvarande en tredjedel av mankhöjden, skall det harmoniska förhållandet mellan mankhöjd och kroppslängd vara ungefär 1 : 1,7 – 1,8.

Tillåtna färger :

Färg:

Vanligaste färgen på strävhårstaxar är ljus till mörk viltfärg samt färg som hos vissna löv. I övrigt gäller samma som för kort- & långhår beskrivet under a) – c).

a) Enfärgade: Röd, rödgul, gul, alla med eller utan svarta stickelhår. Dock skall rena färger föredras och röd färg skall betraktas som värdefullare än rödgul och gul. Även hundar med kraftigt inslag av svarta stickelhår skall betraktas som enfärgade. Vitt är inte önskvärt, men enstaka små fläckar är inte diskvalificerande. Nostryffel och klor skall vara svarta, men det är också tillåtet men inte önskvärt med rödbruna.

b) Tvåfärgade: Djupt svart eller brunt med roströda eller gula tantecken över ögonen, på nospartiets sidor och underläpparna, på insidan av öronen, på förbröstet, in- och baksidan av benen, på tassarna, runt anus och därifrån till en tredjedel eller halva undersidan av svansen. Vitt är inte önskvärt, men enstaka små fläckar är inte diskvalificerande. Alltför utbredda tan-tecken är inte önskvärt. Nostryffel och klor skall vara svarta hos svarta hundar och bruna hos bruna hundar.

c) Fläckiga (tigertax och strimmiga): Grundfärgen är alltid den mörka färgen (svart, röd eller grå). Önskvärt är oregelbundna grå eller beige fläckar (det är inte önskvärt med stora sammanhängande fläckar). Varken den mörka eller den ljusa färgen skall överväga. Den strimmiga taxen skall vara röd eller gul med mörkare strimmor. Nostryffel och klor skall vara pigmenterade som hos en- och tvåfärgade.

För tvåfärgade taxar gäller att de röda eller gula tecknen bör vara så klara och från grundfärgen skarpt avgränsade som möjligt. Oavsett färg är starkast möjliga pigmentering av ögon, nosspegel och klor det mest önskvärda.

Bruna taxar (leverbruna med tantecken) kan av genetiska orsaker inte uppvisa så stark pigmentering som svarta och viltfärgade, eftersom den bruna färgen på håret beror på en faktor som också påverkar ögats, nosspegelns och klornas pigmentering.

Det bör vidare observeras att det finns två slag av röd färg: den ena med stark och den andra med svagare pigmentering (= röd med eller utan svart faktor). Det förhållandet att svagare pigmentering är genetiskt kopplad till vissa färger innebär dock inte att man vid bedömning av taxar med sådan färg får godta svagare pigmentering av ögon, nosspegel och klor än som är normalt för hårets färg.

Pälsstruktur: Med undantag för nosparti, ögonbryn och öron skall hela kroppen vara täckt av fullkomligt jämnt åtliggande och strävt täckhår med ett lager underull. På nospartiet skall finnas tydligt framträdande skägg. Ögonbrynen skall vara buskiga. På öronen skall pälsen vara kortare än på kroppen och nästan slät. Svansen skall vara väl och jämnt behårad med tätt åtliggande päls.

ICKE TILLÅTNA FÄRGER:

följande text är ett mer utförligt förklarande på bland annat villka färger och varför man inte får para hundar med dessa färger för de mer intresserade.

Utomlands har det blivit vanligt med andra färger än de tillåtna på tax och det har även spridit sig hit till norden. Tyvärr för de färgerna med sig oerhörda risker hur fina vissa än tycker att de är. Mycket vitt på hunden riskerar att ge hunden skador på hörseln. Det sitter i den vita genen enkelt uttryckt. Merle/dapple som är mer än teckning av färgen än färg i sig, är tillåten i då valpen/hunden ärvt färgen efter en av föräldrarna. Det är inte tillåtet att para två merle (dubble dapple)! Det kan leda till oerhörda sjukdomar och smärttillstånd hos avkommorna! Oftast men inte alltid är dubbel merle hundar rejält vita på kroppen men det behöver inte vara så. Då merle kan finnas hos solida färger så är det oerhört viktigt att känna till stamtavla och bakgrund för att inte riskera att para två individer med merle-/dapplegen.

Piebald, är teckningen som uppstår när två hundar med sjuka gener för vitt parats, det är inte tillåten färg på tax av den anledningen att de stora vita fläckarna kan antas bygga på den allel (genvariant) som för med sig enormt stora risker för sjukdom hos hunden.

I tidningen TAXEN nr 3 2016 var nedanstående reportage publicerat angående felaktiga färger hos tax.

 

Tyvärr är det inte så enkelt som uppfödare att ha koll på om en hund bär på S eller s allel för vitt. Även hundar med solid färg kan ha vita fläckar som vi inte uppfattar med vår syn. Utav den anledningen är avel på för tax ”udda” färger inte tillåten.

Färgavel Tax

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.