Jakt med högt rovdjurstryck

Vi har ett ovanligt högt tryck av rovdjur på vårt område. Det är både björn, lo och varg.

Att jaga med tax i områden med björn och lo ställer inte till det egentligen så länge de inte är alldeles för många. Enstaka björnar kan vara nyfikna och förfölja hunden, det krävs att mentaliteten är stabil hos taxen med andra ord! En tax med bra dådkraft och mod kan förfölja björnen. Men oftast slutar det väl. Största faran med björn under löshundsjakt är om hunden springer på en sovande björn. Givetvis kan en björn med lätthet slå en tax och då är det godnatt. Men någon större fara är det inte.

Lodjur kan mycket väl ta en tax om de känner för det men de håller sig allt som oftast så långt ifrån som möjligt. De är oerhört skygga djur.

Varg är däremot en helt annan sak. Vargen accepterar inte hundar i skogen, en enskild varg kan gå undan men är de flera så attackerar de. Vargen söker upp hunden inte alltid för att äta den utan helt enkelt för att döda den. Vargen går inte att jämföra med våra andra rovdjur. Finns varg på skogen är det livsfarligt att släppa hunden. Tyvärr. Vargen är oerhört smart, den står utöver oss människor absolut högst upp i pyramiden. Den gör alltid som den vill och oftast klarar den av allt den fått för sig att göra. Vargen är totalt orädd till skillnad från lo och björn som gärna håller sig ifrån oss människor och våra hundar så bryr vargen sig inte nämnbart sig i om vi är på plats. Den kan gå undan vid åsyn men det betyder inte att den håller sig undan.

Eftersom vi jagar på vargmark så blir jakten helt annorlunda. Björn och lo påverkar inte klövviltets sätt att bete sig, det gör däremot vargen. Detta märks bland annat genom att allt klövvilt (i vårt fall älg och rådjur) beter sig på samma sätt vid drevjakt. Istället för att rådjuret buktar fint så går det på långskjuts precis som älgen. Det är mycket svårare för taxen som enklare får tappt då djuren springer i vild galopp istället för att traska undan i lugn och ro som de gör när de inte jagas av annat än våra drivande hundar. Vargjagade klövvilt är generellt mycket mer stressade och det så pass att de helt ändrar sina normala livsrutiner.

Att situationen gör att extra saker som drevprov också vidare blir svårare att genomföra är ju självklart.