Utställning

Det här är verkligen inte vår gebit. 

Men det finns en mängd olika utställningar, rasutställning, kennelklubbsutställning, Nordic, Internationell, Nationell osv osv men enklast är att dela upp dem så här:

Inofficiell: Inget resultat registreras hos SKK, i övrigt är det en "vanlig" utställning. Kan användas som extra träning.

Officiell: Resultatet registeras hos SKK. Det är här du behöver ställa ut din tax för att få ut championat i gryt och drev. Då behöver taxen en jaktmerit vilket idag är godkänt anlag viltspår, drev 3:e pris och kval 1 el 2 på grytanlagsprov, och då ställer du ut i Jaktklass. 

För utställningschampionat krävs 3 st CK där minst ett måste vara taget tidigast vid 24 månader och 1 dags ålder.

Det anordnas utställningsträning lite här och där och det kan verkligen vara en god ide! I övrigt behöver taxen tränas på att stå på bord (vi som har använder trimbord), på att någon annan får plocka i munnen och titta på tänder och lite sådant. Uppenbarligen kan det krävas lite mer social träning ibland också har vi nyss fått erfara (även den tryggaste hund kan tydligen bli uppskrämd av utställning inomhus).

Domaren dömer hunden för dagen och man får inte bli arg... man fååååår inte bliii arggg på domaren... andas andas och vet att du hade den snyggaste taxen när du kom och du har den snyggaste när du går vad än det står på ett papper!!!

 

Läs mer om utställning: HÄR