Om kenneln

OM VÅR KENNEL

Att Skogsvettens Kennel blev till är egentligen en tillfällighet. Robert är uppväxt med tax och har alltid haft en förkärlek till taxens sätt. Sussi har haft en hel del med tax att göra under uppväxten. Båda hade vi samma syn på rasen tax men när vi först började att jaga med tax så upptäckte vi att vi var rätt ensamma om att se taxen som den allround hund som den varit från grunden.

Vår kennel började med Rex f. 20090503 - 20230926 och Freja f. 20100810 - 20220323 älskade och saknade!

Rex och Freja fick tillsammans 2 kullar, de fick även en kull var med annan partner.

Ur deras första kull sparade vi den enda tiken - Hera -. Kullen bestod av 5 hanar och så vår lilla tjej.

Hera fick i sin tur 3 kullar och ur hennes första kull sparade vi hennes förstfödda tik - Athena -. Kullen bestod av en hane och två tikar varav Athena var förstfödd.

Athena har nu i skrivande stund sin första kull och ur den kullen kommer vi att spara den förstfödda tiken som kallas "Lillan" men som på pappret heter Lilla Fröken Freja som en hyllning till hennes gammelmormor som inte hann träffa dem.

Hos oss finns också dvärgtaxen Saga som tyvärr endast fick till en parning (med Thyros pappa) men som istället för valpar fick en mycket svår pyometra (livmodersinflammation) som hon så när gick bort av men mot alla odds klarade hon sig dock kastrerad men i liv. 

Och så har vi Thyros vårt lilla dansk/tyska stjärnskott. Efter dvärgföräldrar och med många högt jaktmeriterade dvärgtaxar i linjerna, Thyros är dock inmätt normal med bröstmått om 39,5 cm. I Thyros linjer svämmar det över av jakt, gryt, vildsvin, drev så vi har stora förhoppningar och han har visat mycket framtassar i detta!! Förhoppningen är att Thyros ska bidra till att få ner storleken på våra taxar.

Drevtax VS Gryttax

Av en slump mer än av noga kontroll av linjer (jodå vi hade full koll på linjerna men det var inte det primära) så satt vi strax med en typisk drevtax och en typisk gryttax! Även om drevtaxen (Rex) mer än gärna drev och ställde (!) rov över mark så ville han inte gärna gå under mark, och även om gryttaxen (Freja) också älskade att driva så var hennes kärlek helt riktad mot grytjakten. Vi ville ha båda egenskaperna i samma hund! Dessutom så har förtroendet för tax som eftersökshund rasat, vi har en helt annan syn och anser att taxen är en av de bästa eftersökshundarna, rätt tränad! Ibland krävs samarbete med en ställande hund (även om våra taxar ställer själv) men oftast går det utmärkt själv.

Vi förstod att taxen börjar bli (eller har egentligen varit ett längre tag) uppdelad i olika grupper, drevtax, gryttax, eftersökstax, viltspårstax, utställningstax, familjetax. För att inte tala om små ickejagande taxar och stora jagande. ALLA taxar kan oavsett storlek och hårlag ska kunna och det vore förskräckligt om de små helt försvinner ur jakten! Det utmanade oss att rota oss in i varför det blivit så! Och vi gjorde och gör stora undersökningar och efterforskningar kring detta. Till slut kände vi oss manade att rätta till problemet. Kaxigt men sant. Vi beslöt att jobba för att få tillbaka allroundtaxen! Och därmed ansökte vi om kennelnamn.

 

Namnet Skogsvettens

Vårt kennelnamn: SKOGSVETTENS har fler förklaringar än man kan tänka sig. Dels så kallades taxarna till en början, av lokalbefolkning, för mystiska väsen, vättar. Taxen var en rikemanshund som släpptes i stora flockar. Lokalbefolkningen hann aldrig riktigt med att se taxarna utan de såg någon svans och lite päls samt ett myller på marken från sitt avstånd. De visste inte vad det var de såg. Sedan anser vi det oerhört viktigt med att man har med sig en rejäl portion VETT i skogen. Gäller såväl hund som människa! Skogs-vett. Att vi sedan känner oss som skogsmullar/skogsvättar bidrog också.

 

Vår syn på hundhållning

För oss är hundarna en självklar del i familjen och så vill vi att ev. valpar från oss också ska ha det. Våra hundar lever i flock med rangordning och utan den tror inte vi att det är möjligt att få en fullt fungerande flock av blandade människor och hundar. Hundarna själva har sin rangordning som är mycket lätt att följa och se för oss. Det betyder dock inte att de är mindre älskade, absolut inte. Det innebär endast att alla vet exakt vad de har att förhålla sig till och vilken plats de fyller i flocken! Gäller såväl tvåbenta som fyrbenta!

Vi finns ALLTID i närheten av våra hundar. Vi menar att det är ett krav om man ska kunna ha den fina och absolut nödvändiga kontakten med flera hundar samtidigt.

Vid valpning lämnar vi ALDRIG över till någon utomstående! Vare sig innan, under eller efter. De 8 veckorna valpar finns hos oss ska de alltid ha grundtryggheten i att samma människor finns där! Och finns där 24 timmar om dygnet!

Vi anser det som absolut viktigast att lägga krutet på mentaliteten för att få till det här. Att det finns jakt i föräldradjuren ser vi som självklart, det är resten som behöver putsas! Vi ställer enormt höga krav på VAD våra hundar och valpar från oss ska klara av. Och redan under valptiden hos oss får varje valp lära känna såväl rovvilt som klövvilt om än i avlidet skick. Vi uppmuntrar och bygger tillsammans med vår flock upp självsäkra mentalt starka individer som kan vara lite extra besvärliga i början men som ger så mycket mer i längden. Varje valp är unik och ska ha sin egen personlighet tillsammans med övriga egenskaper som vi värdesätter mycket högre än till exempel drev ettor med lägsta möjliga poäng, de säger inte någonting om individen. Vi kör BPH med våra vuxna hundar för att visa vilka de är, vilka egenskaper de har, och vi anser det viktigt att våga visa upp sin jakthund på mentaltest!

 

Slutsats

Vi vägrar acceptera att taxen ska grupperas in i små grupper. Du ska kunna ha ett lejon i skogen och ett får i soffan. En skarp gryttax som vet att hålla avstånd likväl som en duktig harjägare. En eftersökshund med tålamod och en busig lekkamrat. Tax – den Jagande familjehunden

//Robban & Sussi