DREVPROV

Drevprov är till för att bedöma och beskriva hur taxen jobbar i skogen. Viktigt att komma ihåg är att taxen inte är en maskin utan även den kan ha bättre och sämre dagar. Det är inte alltid det ramlar in 1:a pris över taxarna . Sedan är inte allt vilt tillåtna drevdjur på proven. Så för oss som har taxar som gärna jagar både älg och vildsvin så blir det nollor hur bra de än jobbat på. Det är inget att gräma sig över utan bara att ta nya tag! 

Taxen bör ha jagat ett tag innan ni startar på prov, det är många saker som behövs finnas på plats såsom samarbete och lydnad och det tar gärna ett tag innan det sitter. Du bör också veta att din tax driver antingen 2 x 45 minuter eller 60 min innan. Sedan kan allt hända på provdagen, men är du förberedd så har du åtminstone gjort ditt bästa!

På drevproven bedöms en rad olika moment och du kan få allt från 0:pris till 1:a pris. Det krävs sedan 3 st 1:a pris varav ett på ordinarie prov (prov som ordnas av klubben vid ett speciellt tillfälle) och en utställning med lägst GOOD för att få ut ett championat.

För oss är det viktigare att se på vilka poäng som tilldelats i de olika momenten än ett championat i sig.

Att skriva upp allt kring drevproven blir för mycket så vi hänvisar helt enkelt till SvTK igen. DREVPROV