Om valpar från oss

En Skogsvettens Tax SKA vara orädd, nyfiken, självsäker, självständig, envis, energisk, tålmodig, intelligent, mentalt stabil hund med dådkraft och grytskärpa.

Vi lägger grunden för detta genom noga val av avelsdjur och hur valparna har det hos oss under sina första 8 veckor. Vi önskar och kräver att Du/Ni som valpköpare sedan fortsätter detta arbete. Det är värt varje sekund!

Valpar från oss är tränade i konsten att ifrågasätta. De är uppvuxna med en flock där de har den självklara högsta prioriteten för övriga flockmedlemmar. De har haft tillgång till egen människotid i princip så mycket de vill. Vi ser från dag ett vilka styrkor och svagheter som finns och hjälper i den mån vi kan den enskilde valpen att påbörja sin utveckling till en självsäker, självständig, envis, energisk, tålmodig, intelligent, mentalt stabil hund med dådkraft och grytskärpa. 

Vi vill att våra valpar ska ha de egenskaper som krävs för det den en gång framavlades för, men också att den ska vara anpassningsbar och med ett naturligt vänligt sinnelag. 

Våra valpar kan uppfattas som tuffa i början och därför krävs det att man vet vad man åtar sig när man väljer en taxvalp från oss! 

Hur har det gått i verkligheten?

De valpar som flyttat in i familjer där det redan finns hundar har efter några dagar sett till att de får göra som de vill för övriga hundar. Valparna har inte för en sekund varit undergivna och osäkra på den nya flocken. 

Valpar som kommit som ensamhund har inte varit minsta orolig utan direkt anpassat sig och mått bra. 

Valparna är överlag fruktansvärt envisa och även om vi meddelar det så här och säger det personligen så är de lite till envisa än man tror. 

Samtliga valpar har varit nöjda och belåtna med livet från dag ett i sina nya hem. 

De som kommit till barnfamiljer har fungerat utmärkt. Dock krävs att man har koll när valpen har något den verkligen vill ha i början då den träning vi påbörjat här hemma är långt ifrån klart och valpen kan vara mycket vaktig. Oerhört viktigt att jobba bort det! (Ingår i jaktlusten som hittintills varit väldigt stark hos samtliga valpar) 

Vi har valpar som nästan omgående efter flytt klarat av att åka efter skoter, följa med i skidspår, åka båt över havet, ja allt vad våra valpköpare hittar på fungerar kanon!

Vi har en valp som blivit en mästare på hare. En som vid 8 månader sökte upp och skällde ut ett grävlingsgryt och sedan ville ned. En som jagar mot allt han ser. En som inte jagar aktivt i skogen men som mår kanonbra av att jaga höns oj 4 höns på 2 dagar. En som hängde på sin fiskarehusse och var kanon på det. Någon har varit väldigt tidig med jakten men de flesta har varit i unghundsålder, vi uppmanar att INTE sätta krav innan de är stora nog att förstå dem, men någon har varit tidig att förstå ändå ;). De flesta jagar fler arter. Samtliga har bra skall och bra sök. I den senaste kullen har vi en riktig spårkanon men alla är duktiga att spåra. Så ännu har vi inte gått på någon nöt utan kunnat luta oss nöjda tillbaka. . Trygga lugna kloka hundar med underbara ägare med gott om tålamod det kan bara bli bra! 

Och valparna skänker såklart en hel massa kärlek tillbaka samt att de har en förmåga att hjälpa den som är lessen eller har ont. 

Alla varianter av jakt finns i våra taxvalpar. Som köpare får man vara beredd att träna bort den del man kanske inte vill ha. Men valpen ska åtminstone ha förutsättningar för att att jaga det som är tänkt mentalt. Grytmentaliteten är en fantastisk tillgång hos alla jakthundar även om de inte jagar gryt!.