Valpens första 8 veckor

Valparnas första åtta veckor

Huset anpassas helt efter valpar och tikens behov och det är under hela de första åtta veckorna tiken som sätter gränser och har sista ordet.

Valpning

När det börjar dra emot sig mot födsel är det alltid någon tillsammans med mammatik. Och när födseln börjat finns vi där som stöd och hjälp. Ibland kan en navelsträng behöva klippas, ibland föds valpen i två hela fosterhinnor (segerhuva) och mamman kan behöva hjälp att riva upp. Ibland kan hon vara extra trött och behöva mer hjälp ibland behöver hon ingen hjälp alls. Men våra tikar vill alltid ha oss i närheten så då finns vi i närheten. Behövs en kram, smekning eller lite extra kärlek finns den alltid där för henne.

Första veckorna

Hon sköter det allra mesta själv och när det lugnat ner sig börjar hon genast att ge valparna di. Oftast innan alla valpar är födda. Att dia hjälper resten att komma ut. Hon vill sen absolut inte av någon anledning lämna de små så vi hjälps åt att byta rent under henne och att tvätta det värsta avslaget. Hon har fullt schå att tvätta de små.

Vi har inte tidningspapper till valparna, trycksvärta kan vara livsfarligt för de små. Så vi använder handdukar, filtar och annat mjukt och kör tvättmaskin rätt ofta. Sköljmedel ska inte heller användas.

Men egentligen går det rätt lätt att sköta bara man har en del att byta med.

I början hinner man som matte och husse inte med att hjälpa till. Mammatik är så rysligt snabb på att städa upp efter sina små men vart efter de växer blir man förvånad över hur mycket det kan komma ur en så liten och det behövs bytas många gånger om dagen. Men vi har alltid en valpkoja som är dubbelt så stor så att mammatik och valpar kan turas om att ligga på de olika sidorna, så byter man helt enkelt den som behöver bytas.

Vi har också en filt som det går att dra över kojan de första dygnen då mammatik och valparna vill vara ifred så mycket som möjligt, det känns lite tryggare för dem. Valparna kommer ju i alla fall ut i stora vida världen från att ha trängts i mammas mage.

Mammatik är den viktigaste i valparnas start här i livet så till en början finns vi bara till för att hjälpa henne att göra det hon kan bäst. Inga onödiga plockningar med valparna sker i början. Vägning för att säkerställa att de går upp i vikt och övrig hälsokontroll så att allt är som det ska. Det är sen upp till mamma tik att sätta gränser. Inget sker mot hennes instinkter och vilja. Vi är bara här för att stötta och underlätta den första tiden.

Mammatik bestämmer själv när husets andra hundar får kika in.

Vi är med tik och valpar hela tiden. Någon finns alltid nära så valparna blir snabbt vana med lukt och ljud av både människor och andra hundar.

När valparna blivit runt en vecka blir det mer kontakt mellan oss och dem, den kontakten ökar sedan vartefter deras nyfikenhet väcks.

Vecka 3

Från ca 3 veckors ålder får de vara med allt mer utanför valpkoja och valphage.Runt 3 veckors ålder kan valpköpare få lov att komma och hälsa på, men de får vara beredda på att mamma tik kan säga ifrån närkontakt. I såfall kommer vi också att tacka nej till valpköparen. Vi litar helt på tikens instinkter!

Från den här åldern och framåt händer det otroligt mycket i valparnas liv. De börjar utforska och upptäcka världen med tiken noga övervakande. De börjar äta annat än mammas mjölk. Storbus och osämja liksom mycket gos hör till. De börjar koppla på att inte kissa och bajsa där de sover. Och om det inte skett tidigare så börjar de nu göra skillnad på dag och natt.

Mamma tik börjar också att lämna dem ensamma längre och längre stunder och hon släpper i övriga familjemedlemmar och hundar mer och mer.

Vecka 4 till 8

Nu är det viktigt att de får använda sina sinnen och oavsett årstid så får de alltid komma ut. De får lukta och lyssna och titta. För att ytterligare motivera sinnena får valparna alltid lite extra att klura på och med, som räv, grävling och harpäls. Rådjur i någon form. De äter mycket rått kött och börjar tidigt med tuggben.

Små blodstänk utomhus stimulerar luktsinnet, och nyfikenheten.

Berg av kuddar och filtar motiverar att ta sig fram, övervinna hinder. De får krypa under möbler och över trösklar. Och de vänjs vid normala ljud i hushållen såsom dammsugare, tvättmaskin och torktumlare.

Det finns alltid massor av rolig saker att jaga som syskon, andra hundar, skurmopp. Och alltid saker att leka dragkamp med. Bollar, tunnlar och små sök lekar efter individens förmåga och utveckling. Och massor med mysiga ställen att krypa in i och sova eller bara vara ifred en stund.

Och mitt i allt finns alltid en tvåbenting som har tid för var och en.

Vi bygger mycket på att stärka individen och uppmuntrar valparna efter deras förmåga. I flocken som helhet är flocktänket det viktigaste men under den tid valparna är hos oss är de för små för flocktänk och våra andra hundar uppfostrar dem till att i första hand bli starka individer. Men då de växer upp i en flock blir det livssättet lika naturligt om de kommer till hem med fler djur.

Något särskilt som kan behöva tilläggas är att valpar från oss är menade att vara anpassningsbara, självsäkra och så självständiga det går i den ringa åldern. De får lära sig av vår flock att ifrågasätta, att vara rejält kaxiga och risken är att de har lite stort övermod till en början. De kan vara lite tungt att bli ifrågasatt av en liten parvel och då de får lära sig att envishet övervinner allt så kan det bli lite gråa hår. MEN det är i slutändan bara positivt då de med tiden lär sig vilka regler som gäller. Vem som bestämmer vad och då anpassar sig till detta, i slutändan är det meningen att valpen ska växa upp till en stabil trygg och kärleksfull hund!

Vi uppmuntrar kaxighet och envishet. Och vi avlar medvetet bara på hundar med stark och stabil mentalitet. Stor pondus och medvetenhet. De ska ha den skärpa som taxen en gång avlades fram för, men de ska passa in i familjen och vara en snäll, social och härlig bästa vän och givetvis din bästa vän i skogen!

Vi följer ett socialiseringsschema för varje valp som du som valpköpare sedan får ta över och fortsätta med.