REX

S39750/2009 Pankbodalens Bull                         Födelsedatum: 2009-05-03

Ras: Tax                                                               Kön: H

Tat/tång-ID: 39750Z                                             Storlek: Normal

                                                                             Chip-nr: 941000014359274

Hårlag: Strävhårig 

Färg: viltfärgad

Far:S57848/2003 Brunnbyåsens Casco             Mor:S48795/2000 Beatti


  Titlar
SE VCH

2019-07-30

Våran Rex har fyllt 10 år och är mer valpig än någonsin😁. Han har nog aldrig varit i sådant kanonskick som just nu. Inte ett spår av ålder går att finna (jo några grå strån över ögonen). Han busar och leker vildare än någonsin. Älskar att sitta och spana på altanen, det åker ju traktorer fram och tillbaka varje dag! Han är så lycklig så han blir tossig över dem. För att få njuta av viltet ifred så sitter han knäpptyst när han ser något. Inte med en rörelse eller ljud låter han tikarna ana vad han ser. Rex har också full kontroll över vart tomtgränsen går! Han har koll på varenda liten fläck av den 15000m2 stora tomten! Och han vet exakt var och när viltet passerar men han tänker så absolut inte låta någon vrålande tik störa hans stunder😂😂 Oerhört stolt över sin fina flock och så fruktansvärt snäll så han nästan blir mesig mot dem. Och han är så högt älskad av ”sina” tikar så det finns inte. Den eviga tryggheten. Trösten och bästa buskompisen! Och det märks tydligt vad han längtar till höstens jakter! Det värmer mattes och husses hjärta att se honom må så oförskämt bra!! Bästa underbara Rexen!!

S39750/2009 Pankbodalens Bull 

föddes den 3/5 2009 som en av tre grabbar. När husse & matte åkte för att titta på valparna så kom denna lille krabat framspringandes och vi kan klart säga att han valde oss! Så slapp vi välja mellan tre stycken helt oemotståndliga valpar!

Vi valde namnet REX när han var 6 veckor gammal så han hade redan blivit kallad det i två veckor innan vi äntligen kunde hämta hem honom! Och jösses om han gjort sig förtjänt av namnet. Han är verkligen ”kungen” här hemma!

Uppdatering 2016-07-24

Rex vår älskade Rex. 7 år fyllda och tillbaka till valp/unghundstadiet igen . Efter en period där han mest varit lugn så har han börjat busa mer och mer igen.. Han är riktigt påhittig också! Men då han är tax är han ju inte särskilt gammal tack och lov!

Han är flockledaren men bara då det krävs! Vid fara styr han med järntass! Trots att vi flyttat fram och tillbaka i kommunen så har vi samma otur att ha varg utanför huset med jämna mellanrum och då jädrans i vår själ förvandlas Rex från den snälle busige killen till ett rovdjur av värsta sort och in åker tikarna med en himla fart! Ingen käftar emot när Rex säger till! Nåja, Saga har fått stå bakom honom och vara arg hon med men det var nog ett olycksfall i arbetet, Rex hann inte med på att hon blev kvar.

Det bästa han vet i livet är att driva, spelar inte så stor roll vad bara han får jaga och skälla! Han har inga egentliga önskemål om att det ska bli skjutet, han gillar mer att det rör på sig!

Det enda han inte ser som jaktbart vilt är våra skator hemma på gården. De är hans vänner och de sitter gärna brevid varandra på gräsmattan. Rex och Freja hjälptes åt att jaga bort katter utanför staketet när skatornas unge var liten… ja livet är märkligt!!

Rex har ett gudomligt tålamod – 3 tikar som bråkar med honom runt honom och på honom och aldrig att han säger ifrån. Han flyttar lite snällt på sig om det behövs.. Han visar tydligt hur stolt han är över sin flock och behöver någon närhet är det bara att gå till snälla Rex.

Hanhundar är inte någon favorit och det är ingen ide att någon försöker sätta sig upp emot honom. Han är tvärsäker på att han är störst, bäst och starkast och skulle ALDRIG ge sig! Är det en situation där tikarna är med exploderar han på en millisekund så nej han behöver inga killkompisar!! Är det däremot en av hans avkommor som mopsar så har han sitt oerhörda tålamod och tar emot väldigt mycket innan han reagerar och han ger då alltid flera varningar! Detta har han visat prov på återigen nu under våren då Rex och Frejas äldste valp bodde med oss en vecka. Som avkomma efter de två så hade ju givetvis Oden en hel del kaxighet i kroppen, 2 1/2 år gammal och i trotsålder dessutom. Men Rex sa bara lugnt ifrån 100 gånger innan det till slut blev en liten fight men ingen fara. Och sonen fick lära sig en liten läxa.

Rex är en otroligt kärvänlig hund! Han älskar nästan alla och det ska mycket till innan han inte gillar någon!! Han är alltid glad och busig och på toppenhumör! (ja möjligen lite morgonsur). Efter att driva så kommer att åka bil på andra plats! Han är förvånansvärt galen i alla fordon som brummar och kan sitta i timmar och titta om kommunen är i trakterna med traktorer, kommer en lastbil hit med varor är han lycklig i dagar efter :).

Svansen går i princip jämt som en propeller och det enda (utöver rovdjur) han inte gillar är vatten… han är övertygad om att bada är det värsta straff en tax kan få! Och är inte alls glad över träning i poolen 😀

Rex är en klok, självständig, självtänkande taxkille med pondus, dådkraft och i princip allt vi efterfrågar hos en tax. Det som saknas är viljan att gå ner under jord. Han jagar gärna grävling och räv, han ställer gris och älg. Men han vill inte gå ner under mark.

//Stolta husse och matte

Uppdatering 20141117

han har utvecklats till att bli just den typ av hane jag/vi önskat. Och jodå det finns mer kvar att önska men i alla stora och viktiga aspekter uppfyller han det vi önskar av en taxhane.

Han är makalöst lugn i alla situationer med ett undantag, är vargen runt knuten är han inte direkt lugn, då är han extremt aggressiv (inte mot något/någon annan än vargen), blåser upp sig som en fotboll vägrar att lyssna och går in för fight. Efter att han först skällt i på skarpen åt sin flock så att dom drar in eller upp på verandan om de är ute. (En av ytterst få gånger Freja lyder Rex).

Men i alla andra sammanhang är han lugn, klok och eftertänksam. Det finns inte mycket som kan reta upp honom (bli väckt före kl 11 är inte kul) och det finns egentligen inget som kan skrämma honom (utom små valpar). Som sällskapshund är han i första hand lat, han rör sig inte en tum innan Freja först fått kolla upp ljud och rörelser och endast om det verkligen är något tar han sitt ansvar och tar itu med det. Pinka är aldrig nödvändigt om det regnar, ligger man bara still nog kan man hålla sig länge!

Han visar noga att han älskar sin familj, både fyr- och tvåbenta och har ett sanslöst tålamod med både barn och unghundar.

Han är mycket noga med vem som får vara vart i hans revir. Hans flock får göra allt och lite till men hundar på besök placeras där han vill ha dem utan att han säger ett pip. Hundar som visar kaxighet utanför grinden lägger sig oftast ned inom ett par sekunder även det utan att man hör ett ljud från Rex.

Han har hitintills aldrig förlorat en ”maktkamp” utan antingen har den andres husse/matte fått gå iväg med sin jycke eller så har den lagt sig. Rex behöver aldrig repa humör!

Människor är välkomna så länge matte godtar det. Är matte tveksam går man inte bara förbi honom. Han gör inte utfall han kan hålla distans ändå.

Barn älskar han. Han ville nog ha en hel hög att pussa på jämt.

Utöver morgonhumör är han alltid glad!

Han är säker på sig själv.

Han hatar vattendrag och skulle aldrig simma efter något djur! Det vill heller inte husse och matte att han gör! Han går på vänster sida på vägen och har koll på trafiken så länge inget annat fångar hans uppmärksamhet.

Vid busjaga med de andra hundarna räknar han alltid ut den kortaste och rakaste vägen för att slippa springa fort och långt. Men han kan springa både fort och långt.

Rex jagar allt! Han går inte ner i gryt men alltovan jord är till för att jaga. Djur som ex älg där det krävs lite tanke så att man inte hamnar för nära och åker på en spark håller han noga avstånd till. Han kan ställa djur som älg, grävling etc om situationen kräver det. Han jagar rovvilt/pälsvilt med glädje inklusive bäver. Fågel är han inte så sugen på men vildsvin går bra. Hare och rådjur är dock favoriterna. Men rör det på sig jagar han!

Rex största styrka i jakten är hans utmärkta sök! Normalt byter han inte heller drevdjur och det är sällan han får tappt. Har långbenta hundar jagat mycket på marken och fått upp farten på drevdjuren händer det tyvärr att det blir tappt. Men mer normalt är att han hänger på med ett bra nyanserat drevskall. Han kan på mark med klent med djur lätt ha ett sök på några timmar där han söker brett samt återkopplar till husse eller matte med jämna mellanrum. Driver gör han normalt upp till max tre timmar vilket räcker bra för oss.

Som eftersökshund är Rex väldigt nogrann och misslyckas aldrig. Han klarar eftersök på allt klövvilt, vid eftersök på älg och vildsvin är vi två skyttar. Läget är oftast så med grisen att den är alltför aggressiv när den är skadad och vi vill då helst inte släppa Rex. Men han har ställt gris så det är möjligt att göra så. Han är noga med att hålla avstånd. Men helst är vi två skyttar och har Rex i lina. Han gör även eftersök på ex älg där han söker upp älgen och vi sedan släpper på någons älghund som får ställa älgen. Även här skulle Rex i teorin kunna ställa älgen eftersom han kan det, men vid skadeskjutning vill vi att det ska bli så bra för älgen som möjligt så finns älghund kvar på platsen eller kan komma fort när vi vill ha den nära så tycker vi att det är bästa sättet.

Man ska dock inte klanka ner på taxar som eftersöks hundar på vildsvin och älg. Är det rätt tänk i taxen så fixar han det. Han ställer djuren, håller avstånd men håller dem kvar för skytten att skjuta. För vår skull handlar det mesta om att vi behöver mer erfarenhet för att vi ska känna oss trygga. Rex får bara beröm så han vet uppenbarligen vad han gör.

Vi väntar eller planerar fortfarandes att åka och göra test i vildsvinshägn på honom. Han har inte stött på allt för många vildsvin och vi vill gärna ha experter med som tolkar åt oss. Det vore en kul grej om inte annat. Att han kan jaga dem på ett så säkert sätt som möjligt det vet vi

Hans nyaste utmaning är sök på björn. Här finns inte en tanke på att släppa honom utan eftersök på björnen då får en björnhund finnas i krokarna. Men björnhunden kan vara väl förtjänt av att vila tills det är dags att ställa och då fungerar det bättre om taxen tar honom så nära det går.

Rex är en sådan hund som besitter det mesta av vad ”ursprungstaxen” skulle kunna. Det som brister är hans rädlsa för att gå under mark. Nu är han lite stor om skuldrorna och skulle inte gå in i anlagstestsburen ens. Så det är bara bra att han inte vill gå ner. Men vi är rätt säkra på att det är något som skett under hans första åtta veckor i livet som skrämt honom för trånga utrymmen under saker. Han satt mycket i bur under den tiden. Tyvärr.

Men sammanfattningsvis är han en klok, genomsnäll hantax med otrolig pondus! han vet vad han vill och han kan tala om vad han vill! Han tänker ofta och mycket. Hans flock och familj är hans stora stolthet. Han har både kunskaper, önskan och glädje i att jaga allt utom fåglar (får väl se hur det blir om han skulle stöta på en orre i skogen…). Han sprider trygghet kring sig och han är en mycket mycket bra flockledare och pappa till Hera och Saga. Han tar med dem en och en på långa promenader där det ser ut som att de går och diskuterar och han finns alltid på plats om tjejerna vill kura.

Han stoppar fortfarandes aggressionsutbrott hos äldste lillhussen. Älskar att åka bil och att jaga

Rex pondus, klokhet, styrka, glädje och all kärlek han utdelar finns det tyvärr inga meriter för.

Han skäller för tre saker, när han blir glad att någon kommer, när han busar och när han är arg. (drevskall undantaget). Annars är han tyst om dagarna.

Han känner alltid när matte eller småhussarna eller tikarna är lite nere och kommer alltid med tröst.

Visst han är inte perfekt om man ska gå efter boken, han är inte vackrast enligt den. Men enligt oss är han också det. För när godheten sipprar ur kan meriterna slänga sig i graven. Den här hunden är perfekt i hemmet och på jakten.

Vill du veta mer eller har du specifika frågor om honom så hör bara av dig. Vi kan våra hundar utan och innan.

Rex visar tydligt hur han alltid TÄNKER först och agerar SEN till skillnad från gryttikarna i hemmet.

Han har inte en nervös gen i sin kropp utan han är alltid lugn och avslappnad och läser in situationen.

Ögonlyst vid 3 & 6 års ålder utan anmärkning. Fullt vaccinerad såklart!